Svaka godina nam donosi novosti  u svijetu interijera, a što će se „nositi“ ove godine?

Kontrast

Krenut ćemo najprije od odabira boje u interijeru. Već poznata paleta boja za ovu godinu, ovaj put sažeto nazvana  „jarke“ boje kojima, opreznom aplikacijom u prostoru, dajemo notu odvažnosti istog. Nije poželjno koristiti samo jednu boju u interijeru, stoga, kombinacijom dvije ili čak tri boje postižemo željeni kontrast. Najsigurnija varijanta pri odabiru druge boje, za postizanje željenog kontrasta je bijela, koja u isto vrijeme daje kontrast, ali i donekle smiruje prostor. Kontrast također možemo nadograditi detaljima.

Okrugli oblici

Krug je simbol beskonačnosti, energije i društvenosti, pa je upravo zbog toga idealan za prostorije našeg doma. Namještaj, ogledala, dekoracije i lampe kružnog oblika daju dozu ugode, stoga ne trebamo dodatno objašnjenje zašto je upravo ovo jedan od trendova.

Wabi Sabi

Iza izraza Wabi-Sabi krije se tradicionalna japanska estetika, umjetnost pronalaska ljepote u nesavršenostima.  Za razliku od modernizma, gdje se težilo savršenstvu, Wabi Sabi  teži pronalsku ljepote upravo u manama. Ovaj stil uređenja voli sve što je nezavršeno i nepravilno.  Elementi kojima ćemo postići ovakav stil su stari drevni namještaj, ručno rađena keramika, jastučnice i plahte od lana, cigleni zid bez fasade, drveni podovi grube završne obrade. Ovaj stil ne poznaje mane, nego u njima pronalazi nešto posebno i lijepo, te tim istim manama postiže ljepotu udobnog životnog prostora.

Prirodni materijali

Prirodni materijali su nešto što je zajednička osobina skoro svim stilovima uređenja interijera. Kamen, drvo, cigla, tkanine, pletivo, sve su to elementi koji će u prostoru stvoriti ugodnu i toplu atmosferu.

Metal

Korištenje metala u interijeru je trend već nekoliko godina, ali je neizostavan detalj i ove godine. Prilikom upotrebe metala, većinom se ne usudimo riskirati , budući da se dugo smatralo da se metali u uređenju interijera ne smiju miješati.  No, upravo kombiniranjem srebra, zlata, bakra, mjedi i željeza odličan je način za postizanje zanimljivosti u prostoru, ali to ne znači da trebamo pretjerivati, u ovom slučaju također vrijedi princip „manje je više“.